Ακούμε συχνά τον όρο Ιταλικά έπιπλα κουζίνας.  Τι ακριβώς προσδιορίζει και γιατί είναι τόσο επιθυμητό από τον καταναλωτή;

Νομίζω ότι σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Καταρχήν να ξεκινήσουμε να δούμε τι ορίζουμε ως ιταλικό έπιπλο κουζίνας. Ιταλικό έπιπλο κουζίνας ορίζουμε το έπιπλο που φτιάχνεται στην Ιταλία. Θεωρούμε ότι οι Ιταλοί είναι πρωτοπόροι στο design. Δηλαδή οι Ιταλοί είναι εκείνοι οι οποίοι σχεδιάζουν και δίνουν γραμμές στις τάσεις. Οπότε είναι και εκείνοι που ακολουθούν και φτιάχνουν πιο γρήγορα. Και προσδιορίζουν προς τα που θα πάει η πάει η αγορά σε σχέση με την αισθητική. 

Ποιότητα Ιταλικών επίπλων κουζίνας

Ποιοτικά πλέον τα ελληνικά έπιπλα κουζίνας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ιταλικούς οίκους. Διότι ευτυχώς ή δυστυχώς οι μηχανισμοί κατασκευάζονται από παγκόσμια εργοστάσια. Οπότε ότι μηχανισμούς προμηθεύεται ένα εργοστάσιο στην Ιταλία τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς προμηθεύεται και ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα. 

Πλεονέκτημα των Ιταλικών Οίκων

Οι Ιταλοί έχουν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ότι τυποποιούν αυτό που θα σου δείξουν. Το οποίο σαφώς είναι μελετημένο. Αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε ένα πολύ μεγάλο προσόν των Ιταλών που κατασκευάζουν έπιπλα κουζίνας. Βέβαια όμως καταλήγει να είναι αρνητικό. Διότι δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν την ευελιξία που μπορεί να έχει ένας Έλληνας σχεδιαστής επίπλων κουζίνας. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν την ευελιξία που μπορεί να έχει ένας customized σχεδιαστής επίπλων κουζίνας όπως θα λέγαμε. Και να φτιάξει το έπιπλο ακριβώς προσαρμοσμένο στο χώρο του καταναλωτή.  

Ιταλικά έπιπλα κουζίνας

Ιταλικά έπιπλα κουζίνας

Νομίζω ότι πλέον η ελληνική αγορά όσον αφορά τη φιλοσοφία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ιταλία. Αυτό βέβαια δεν είναι γενικός κανόνας. Διότι και στην Ιταλία υπάρχουν εργοστάσια τα οποία είναι υψηλά και ορίζουν τάσεις και γραμμές. Όπως επίσης και στην Ιταλία υπάρχουν χαμηλά εργοστάσια που κατασκευάζουν έπιπλα κουζίνας. Τα οποία απλά αντιγράφουν και μιμούνται. Και σαφώς ξέρουμε ότι η απομίμηση ποτέ δεν αγγίζει το πρωτότυπο. 

Αξίζει τον κόπο η επιλογή Ιταλικών επίπλων για την κουζίνα μας;

Το συμπέρασμα είναι ότι η αναφορά στα ιταλικά έπιπλα κουζίνας εκφράζει απλά την επιθυμία του πελάτη να έχει μοντέρνα έπιπλα.  Όπως αναφέρει ο ειδικός στα έπιπλα κουζίνας δεν έχετε κανένα λόγο να τρέξετε στην Ιταλία. Ούτε να αναζητήσετε εταιρείες που εισάγουν ιταλικά έπιπλα κουζίνας. Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε την ίδια ποιότητα σε ελληνικές εταιρείες. Τα οποία μάλιστα θα είναι ακόμα καλύτερα γιατί θα είναι προσαρμοσμένα πάνω στο δικό σας χώρο και στο δικό σας σπίτι.  Και βεβαίως είναι όλα προσαρμοσμένα στο ύψος των κατοίκων του σπιτιού.

Εργονομία των επίπλων κουζίνας

Είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για έπιπλα κουζίνας να αξιολογήσουμε τον παράγοντα της εργονομίας. Η εργονομία περιλαμβάνει δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τους αυτοματισμούς που θα μπουν στο σπίτι,  τις θέσεις που θα τοποθετηθούν και τους συνδυασμούς μεταξύ τους.  Αυτή είναι μία εργονομία γενικού τύπου που θα μπορούσε να εφαρμόσει κάθε κατασκευαστής επίπλων κουζίνας χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις των ενοίκων του σπιτιού. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την προσαρμογή των επίπλων κουζίνας στο ύψος των κατοίκων που μένουν στο σπίτι κατά συνέπεια θα τα χρησιμοποιήσουν.  Για παράδειγμα όταν μία κουζίνα είναι σχεδιασμένη για ανθρώπους υψηλός στο ύψος τότε ένας κοντός θα δυσκολευτεί πολύ να τα χρησιμοποιήσει. 

έπιπλα κουζίνας

έπιπλα κουζίνας

Επίσης ως παράδειγμα αν τα ντουλάπια κουζίνας είναι πολύ ψηλό τότε θα χρειαστεί να βάζει μια καρεκλίτσα προκειμένου να πάρει τα πιάτα από το τελευταίο πάνω πάνω ράφι. Αντιθέτως εάν τα έπιπλα κουζίνας είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους κοντούς το ύψος τότε θα έχουμε άλλα προβλήματα.  θα χρειάζεται να σκύβει πολύ συχνά με συνέπεια και πιθανά προβλήματα στη μέση.  επίσης ο κακός σχεδιασμός τα έπιπλα κουζίνας ενδεχομένως να αφήσει αχρησιμοποίητο το πάνω πάνω κομμάτι.  Διότι εάν τα έπιπλα κουζίνα σχεδιαστούν για ανθρώπους χωρίς μεγάλο ύψος τότε αναγκαστικά θα μείνει κενός χώρος πάνω-πάνω.  Αυτό το χώρο κάποιος ψηλός άνθρωπος θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. 

Μοντέρνα η κλασικά  έπιπλα κουζίνας;

Το ερώτημα αυτό ουσιαστικά δεν αφορά την επιλογή των επίπλων κουζίνας αλλά το συνδυασμό την υπόλοιπη διακόσμηση και τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού. Εάν για παράδειγμα ένα σπίτι είναι κλασικό τότε δεν έχει νόημα να τοποθετήσουμε μία μοντέρνα κουζίνα διότι θα λειτουργεί ως παραφωνία μέσα στο σπίτι. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του σπιτιού επέλεξε να του δώσει κλασικό στυλ τότε θα πρέπει και ο σχεδιαστής επίπλων κουζίνας να ακολουθήσει την ίδια γραμμή.  Δηλαδή για ένα κλασικό σπίτι προφανώς θα πρέπει να πάμε σε κλασικά έπιπλα κουζίνας. Η ίδια αναλογία ισχύει και για τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας. Εάν δηλαδή ένα σπίτι έχει μοντέρνα έπιπλα τότε θα πρέπει να βάλουμε και μοντέρνα κουζίνα. Θα ήταν μεγάλη παραφωνία σε ένα σπίτι με μοντέρνα έπιπλα να βάλουμε μία κλασική κουζίνα. Αυτή η επιλογή προφανώς δεν ταιριάζει στο ύφος και το στυλ του σπιτιού

Κόστος των επίπλων κουζίνας

Το κόστος των επίπλων κουζίνας εξαρτάται από ένα τεράστιο πλήθος παραμέτρων που δεν είναι δυνατόν να αναλύσουμε τα πλαίσια ενός άρθρου. Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να λάβετε μία εκτίμηση για το κόστος των επίπλων της δικής σας κουζίνας είναι να κάνετε μία επίσκεψη στο κατάστημά μας. Η συζήτηση με εξειδικευμένους σχεδιαστές επίπλων κουζίνας θα σας διευκολύνει να πάρετε μία γενική εκτίμηση για το κόστος των επίπλων της κουζίνας σας.  μιλώντας πολύ γενικά μία πρώτη παράμετρος που επηρεάζει το κόστος κουζίνας είναι η επιλογή των υλικών. 

Κόστος επίπλων κουζίνας

Μπορούμε με την ίδια εμφάνιση κουζίνας χρησιμοποιώντας απλά υλικά να διατηρήσουμε το κόστος πολύ χαμηλά. Ενώ για την ίδια κουζίνα εάν επιλέξουμε ακριβά και ανθεκτικά υλικά το κόστος μπορεί να πολλαπλασιαστεί.  Βεβαίως τα ακριβά υλικά έχουν πάρα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς θυσιάζοντας τα στο βωμό του κόστους των επίπλων κουζίνας. Εάν για εσάς το κόστος είναι μία σημαντική παράμετρος τότε η συζήτηση με τους ειδικούς θα σας δώσει μία εκτίμηση όπως μπορείτε να μειώσετε το κόστος επίπλων κουζίνας διατηρώντας ταυτόχρονα και την ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τα έπιπλα κουζίνας στις δικές σας οικονομικές δυνατότητες χωρίς να κάνουμε έκπτωση της ποιότητας. 

Συνδυασμός επίπλων κουζίνας με τη γενικότερη σχεδίαση του σπιτιού

Τα έπιπλα κουζίνας συνδυάζονται πολύ στενά με το ύφος και το είδος των υλικών που έχουν τοποθετηθεί στο υπόλοιπο σπίτι. Ενδεικτικά αναφέρουμε το υπνοδωμάτιο το οποίο μπορεί να υπάρχει μία συρόμενη ντουλάπα.  Δεν μπορούμε σε κάθε δωμάτιο να βάλουμε τελείως διαφορετικά υλικά, συνεπώς πρέπει να δούμε τι υπάρχει στο σπίτι πριν αποφασίσουμε για το υλικό των επίπλων κουζίνας. Θα πρέπει να εξετάσουμε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η συρόμενη ντουλάπα

Επίσης εάν πρόκειται να τοποθετήσουμε εμείς υλικά θα πρέπει να τα συνδυάσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του σπιτιού.  Υποθέτουμε για παράδειγμα μας ζητάει κάποιος πελάτες να τοποθετήσουμε ντουλάπα ανοιγόμενη. Η επιλογή του υλικού δεν είναι αυθαίρετη. Aλλά σαφώς σχετίζεται με το υλικό των επίπλων επίπλων κουζίνας. Καθώς επίσης και το υλικό που είναι τοποθετημένα στο σπίτι γενικότερα.  Πρώτα θα δούμε όλο το σπίτι και μετά θα λάβουμε απόφαση για το υλικό από το οποίο θα σχεδιάσουμε την ανοιγόμενη ντουλάπα.

Pin It on Pinterest